Landsbygdsverkets meddelande om ett nationellt invändningsförfarande

Meddelande om nationellt invändningsförfarande i samband med ansökan om registrering av namnet ”Aito saunapalvikinkku”/"Äkta basturökt skinka" som skyddad geografisk beteckning (SGB).​


Mervärde för traditionella produkter

Syftet med EU:s namnskyddssystem är att skydda etablerade namn på livsmedel och jordbruksprodukter från missbruk och billigare imitationer. För konsumenten innebär skyddet en garanti för att produktens råmaterial och tillverkningsmetoder är kända.

 

Tre olika skyddssystem

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB)

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) avser att produkten är tillverkad, bearbetad och beredd inom ett visst geografiskt område med en känd och karaktäristisk metod. Produktens kvalitet eller dess egenskaper bygger på ett väsentligt sätt på det geografiska området, t.ex. på råvaror producerade i området.

Av finska produkter är Kitkan viisas (siklöja), Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha, Lapin Poron kylmäsavuliha samt Lapin Puikula (potatis) registrerade under skyddade ursprungsbeteckningar.

Skyddad geografisk beteckning (SGB)

Skyddad geografisk beteckning (SGB) avser att produktionen av produkten och dess geografiska ursprung måste ha ett samband åtminstone i en produktions-, bearbetnings- eller beredningsfas, vilket ger produkten en speciell karaktär. Beteckningen lämpar sig på produkter som är berömda och vars beredning sker inom ett visst geografiskt område med lokala metoder. En del av råvaran kan dock importeras utanför området.

Kainuun rönttönen (bärpaj) och Puruveden muikku är skyddade med geografisk beteckning.

Garanterad traditionell specialitet (GTS)

Garanterad traditionell specialitet (GTS) hänvisar inte till produktens ursprung utan framhäver produktens traditionella sammansättning eller tillverkningsmetod. Produkter registrerade under denna beteckning kan framställas var som helst i EU-området, men produkterna måste framställas enligt en registrerad tillverkningsmetod.

Sahti (hembryggt öl), kalakukko (limpa med inbakad fisk) och karjalanpiirakka (karelsk pirog) är GTS-registrerade finska produkter.

 

Kontaktinformation:
Piritta Sokura, överinspektör
0295 31 2364
förnamn.efternamn(at)mavi.fi​​​​