Tuontitodistukset

Maataloustuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta saattaa edellyttää tuontitodistuksen esittämistä.  

Tuontitodistuksia on kahta eri tyyppiä:  

  • vakiotuontitodistus ja
  • kiintiötuontitodistus.  

Vakiotuontitodistus oikeuttaa ja velvoittaa tuomaan myönnetyn määrän tuotteita. Vakiotuontitodistusta vaativat tällä hetkellä enää tietyt riisin, pellavan ja hampun, hampunsiementen ja maatalousperäisen etyylialkoholin nimikkeet. Katso lisää Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistusten hakuoppaasta

Kiintiöjärjestelmässä saadaan helpotuksia tullista ja maksuista tuotaessa tavaroita yhteisön alueelle. Kiintiöt perustuvat EU:n ja muiden maiden välisiin etuuskohtelusopimuksiin. Joidenkin kiintiöiden tuontitodistusta voi hakea vain toimija, joka on etukäteen hakenut tuontioikeutta. Tuontitodistuksen vakuus ja voimassaoloaika vaihtelevat kiintiöittäin​. Lisätietoja voimassa olevista kiintiöistä voit kysyä meiltä sähköpostitse osoitteesta: tuovi(at)mavi.fi

Tuonti- ja vientitodistusta vaativien maataloustuotteiden määrä vähenee syksyllä 2017​​

Todistuksia haettaessa asiakkaan tulee usein asettaa vakuus.  

Maaseutuvirasto päättää kohdistetun vakuuden vapauttamisesta tai pidättämisestä markkinajärjestelyä koskevassa EU:n lainsäädännössä tarkoitettujen edellytysten mukaisesti. Lisätietoa vakuuksista löytyy Vakuusohjeesta.  

Suomessa tuontitodistusasioita tekee Maaseutuviraston markkinaosaston tuonti- ja vientitiimi.  ​

Toimi näin kun olet ensimmäistä kertaa hakemassa tuonti- tai vientitodistusta: 

 

1. Selvitä mitä olet tuomassa/viemässä ottamalla selvää tavaran CN-koodista. Selvitä tarvitseeko se vakiotodistuksen tai onko sille olemassa alennuksiin oikeuttavaa kiintiötä. Konsultoi tarvittaessa tullia CN-koodin selvittämiseksi. Linkki Taric -tietokantaan, linkki Tullin sivuille.

2. Hanki EORI-numero tullista. Linkki Tullin EORI -sivulle.​

3. Rekisteröidy markkinaosaston asiakkaaksi. 561000 Rekisteröintilomake

4. Rekisteröidy sähköisen palvelun käyttäjäksi eli tuonti- ja vientitodistusten hakupalveluun. 561027 Käyttäjätunnusten haku tuonti- ja vientitodistusten hakupalveluun. Toimita rekisteröintihakemuksen yhteydessä kaupparekisteriote Maaseutuvirastoon.

5. Maksa tarvittava vakuus. Maksuohjeet löytyvät täältä: Vakuusohje.Vakuuden määrän saat selville vakiotodistusten osalta hakuoppaastamme ja kiintiöiden osalta asetuksista tai varmistamalla asian meiltä. 

6. Hae todistusta tuonti- ja vientitodistusten hakupalvelussa​. Muista merkitä hakemukselle kiintiönumero, mikäli olet hakemassa kiintiöön. 

7. Muista käyttää ja palauttaa todistus meille käytön jälkeen. 

 

Klo 14 mennessä tulleet vakiotodistukset myönnetään saman päivän aikana. Kiintiöihin saattaa liittyä erityissääntöjä hakuaikoihin ja myöntöpäivämääriin liittyen.​

Kansallisina arkipyhinä ei käsitellä tuonti- ja vientitodistushakemuksia.

Komission yleisillä vapaapäivillä vuonna 2018 on vaikutusta tiettyjen viljan, riisin ja oliiviöljyn tariffikiintiöitä koskevien tuontitodistushakemusten jättämispäiviin ja tuontitodistusten myöntämispäiviin.

Komission täytäntöönpanoasetus 2017/2235

  

Tuonti- ja vientitodistukset ja todistusten otteet myöntävä viranomainen
Maaseutuvirasto / Markkinaosasto
PL 405, 60101 SEINÄJOKI
Puh. 0295 312 000 (vaih­de)
Fak­si 0295 312 203
Säh­kö­pos­ti­o­soi­te tuo­vi(at)mavi.fi

 

Sähköisten tuonti- ja vientitodistusten hyväksymismerkinnät tekevä tulliviranomainen
Tulli Sähköinen palvelukeskus (SPAKE)
PL 512, 00101 HELSINKI
Puh. 0295 5207
Sähköpostiosoite spake.feoga(at)tulli.fi tai spake.tuonti(at)tulli.fi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​