29.6.2018

Nimille ”Aito saunapalvikinkku” ja ”Äkta basturökt skinka” haetaan EU:n nimisuojaa. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry.

”Aito saunapalvikinkku”/”Äkta basturökt skinka” savustetaan leppäpuulla savusaunassa suorasavustusmenetelmällä. Kypsytysaika on vähintään 12 tuntia. Tuotteelle on ominaista savustuksessa käytetyn leppäpuun savu, tuoksu ja maku. Lihavalmiste on valmistettu sian kinkun kokonaisista lihaksista tai leikatuista kinkkupaloista. Myös kinkun rasva- ja kamaraosa voi olla tuotteessa mukana.

Tuotteen esikäsittely, suolaaminen, täyttäminen ja kypsentäminen tapahtuvat Suomessa. Suojauksen maantieteellinen alue kattaa koko maan.

Lihavalmisteen valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista tuotteista. Se eroaa muista modernimmalla teknologialla valmistetuista tuotteista erityisesti valmistustavan ja ainutlaatuisen tuotelaadun perusteella.

Käsittelyssä oleva nimisuojaushakemus korvaa aiemman, jossa suojausta haettiin nimille ”Saunapalvikinkku, tehty perinteiseen tapaan” ja ”Basturökt skinka, tillverkad på traditionellt sätt”. Euroopan komissio katsoi, että nimet eivät täyttäneet asetuksen mukaisia vaatimuksia, jonka vuoksi hakija perui hakemuksen.

Vastaväitemenettely käynnissä nyt

Nimen rekisteröintiin liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 31.8.2018 saakka. Maaseutuvirasto on julkaissut ilmoituksen hakemuksesta Virallisessa lehdessä sekä Tavaramerkkilehdessä. Aineisto on luettavissa osoitteessa www.mavi.fi/nimisuoja. Vastaväitteen voivat tehdä Suomessa sellaiset luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt, joiden oikeutettua etua asia koskee. Maaseutuvirasto käsittelee vastaväitteet ja tekee asiasta päätöksen. Euroopan komissio päättää nimen rekisteröinnistä mahdollisen EU-käsittelyn jälkeen.

Lisätietoa:

Piritta Sokura, ylitarkastaja

0295 31 2364

etunimi.sukunimi(at)mavi.fi